Acasa la Beatrix Potter sau o gradina pe care nu o poti uita

Daca va plac gradinile frumoase, atunci in Marea Britanie veti gasi o gramada de surse de inspiratie si locuri de vizitat! Una dintre preferatele mele este cea de la Hill Top, casa lui Beatrix Potter din Lake District.

peterrabbitIntotdeauna mi-au placut cartile frumos ilustrate, iar  „The Tale of Peter Rabbit” este absolut superba. Ceea ce este insa fermecator la aceasta gradina e simplitatea si faptul ca plimbandu-te peste ea cu privirea intalnesti locurile ilustrate in carti. Acelasi lucru ti se intampla si in casa, recunosti mobilierul, covoarele, vasele si odaile din ilustratii si parca vezi personajele alergand in jurul tau.

Iar pentru ca in Marea Bitanie gradinaritul este o arta aici puteti gasi o gramada de informatii despre gradina de la Hill Top.

Acasa la Beatrix Potter

Plimabare prin gradina

gradinadelegumedelahilltop

hilltop

hilltopshopMicul magazin pus la dispozitie de catre National Trust iti ofera o gramada de idei de cadouri, bulbi de flori si albume, carti de povesti si cesti de ceai, ceaiuri si lucruri de mana brodate, sapunuri, magneti, jucarioare si mobilier pentru case de papusi, plusuri si multe altele. Produse minunate marca Beatrix Potter poti gasi aici.

Noi ne-am luat o cescuta de ceai cu Peter Rabbit, un mic ghid si o carte de povesti ilustrata. 🙂

Dar cine este Beatrix Potter?

Beatrix Potter, autor englez, ilustrator, om de stiinta si ecologist, a ramas cunoscuta mai ales datorita cartilor ei ilustrate pentru copii, care sarbatoresc peisajul britanic si viata la tara, cum ar fi „The Tale of Peter Rabbit„.

Provenind dintr-o familie instarita, cu orientari artistice si mari iubitori ai naturii, Beatrix si fratele ei  s-au bucurat inca de mici de prietenia animelelor de companie. Vacantele de vara si le petreceau departe de Londra, in Scotia sau in Lake District, dezvoltand astfel o dragoste fata de mediul inconjurator, care poate fi vazuta in lucrarile ei.

Talentul artistic i-a fost repede descoperit, astfel ca s-a putut bucura de lectii particulare in domeniul artelor, dezvoltand rapid stilul propriu si indragind acuarela. In afara de ilustratiile cu animale, reale sau imaginare, a mai ilustrat si fosile, insecte, artefacte istorice sau ciuperci. De altfel ilustratiile ei cu tematica micologica bazate pe studiul inmultirii ciupercilor au starnit un real interes in comunitatea stiintifica a acelor vremuri.

Dupa succesul inregistrat cu ilustrarea  unor felicitari si brosuri, Beatrix scrie si ilustreaza „The Tale of Peter Rabbit” care vede pentru prima oara lumina tiparului, din fonduri proprii, in 1901. Un an mai tarziu apare versiunea in trei culori publicata de catre Frederick Warne & Co.

Cu veniturile din carti si o mostenire de la o matusa, Beatrix cumparat Hill Top Farm în Near Sawrey , un mic sat din Lake District, langa Ambleside în 1905 . In decursul a catorva decenii,  cumpara si alte ferme din imprejurimi pentru a conserva peisajul rural, unic. În 1913 , la varsta de 47 de ani, se casatoreste cu William Heelis , un avocat local, respectat din Hawkshead . Potter a fost de asemenea, un crescator premiat de oi, rasa Herdwick si un fermier prosper foarte interesat de conservarea terenurilor.

Ea a continuat sa scrie, ilustreze si sa realizeze designul pentru mai multe produse bazate pe personajele din cartile ei pentru Warne pana cand sarcinile de gestionare a terenurilor si diminuarea vederii au facut imposibil acest lucru. Potter a publicat mai mult de douazeci si trei de carti , cele mai cunoscute fiind cele scrise între 1902 și 1922.  A murit la 22 decembrie 1943 in casa ei din Lake District, la varsta de 77, lasand aproape toate bunurile ei in grija National Trust.

Meritul ei este recunoscut astazi, terenurile donate de ea constituind astazi cea mai mare parte din Lake District National Park .

Lake District

oite din Lake District

PS: Marea Britanie ramane destinatia preferata de vacanta asa ca m-am apucat deja sa caut cateva oferte pentru 2014. Am gasit la cei de bjr-vacante niste circuite interesante aici!Partea faina e ca daca iti faci singur rezervarea on-line beneficiezi si de reducere! 😉